Hooglandse kerk

De Hooglandse Kerk ligt op de hoek van de Middelweg en de Nieuwstraat, naast de burcht van Leiden, op de plaats waar de ooit de twee armen van de Oude- en de Nieuwe Rijn samenvloeiden. Het is een gebouw met kenmerken van zowel de Romaanse als Gotische bouwstijl. De kerk heeft een opvallend silhouet omdat het schip en de toren lager zijn dan het koor en het transept. De kerk is in het verleden gewijd aan Sintt Pancras, één van de vier ijsheiligen die in 303 n.C. in Rome zou zijn gestorven als martelaar voor het geloof en wordt daarom ook wel de St. Pancraskerk genoemd. Ook twee wijken rond de kerk ontlenen hun naam aan deze heilige: Pancras Oost en West. Vandaag de dag heeft de kerk nog steeds een kerkelijke functie.

 

De geschiedenis van de kerk begint in 1314, als de bisschop van Utrecht toestemming geeft voor het bouwen van een houten kapel op het ‘Hooge Land’, bedoeld als bijkerk voor de parochiekerk van Leiderdorp. Dat was nodig omdat het aantal inwoners van de stad Leiden door economische groei in snel tempo toenam en de afstand tot de St Pieterskerk, voor veel mensen de parochiekerk, te groot werd. Bovendien was de weg naar deze kerk vanuit het nieuwe stadsdeel ’s winters vaak moeilijk begaanbaar. De houten kapel werd na enkele decennia vervangen door een stenen kerkje met een kleine toren. Toen in 1366 de bisschop van Utrecht de kerk verhief tot een kapittelkerk die werd geleid door een college van kanunniken afkomstig uit aanzienlijke Leidse families, ontstond de behoefte aan een grotere kerk en rijpte het plan tot de uitbreiding en verfraaiing van de toen nog kleine St. Pancraskerk. In 1377 startte de verbouwing. De verhouding tussen de kerken in Leiden lag in die tijd gecompliceerd, diverse belanghebbenden streefden naar invloed binnen de kerk en de één van de doelen van de uitbreiding was dan de St Pancraskerk zo te vergroten en te verfraaien dat ze uiteindelijk de St. Pieterskerk zou overtreffen. In 1525 ontstond het plan om de Sint Pancraskerk bij een bisschoppelijke herindeling te verheffen tot bisschopskerk. Deze hoop werd de bodem ingeslagen toen de beoogde bisschopszetel in 1559 naar de Sint-Bavokerk Haarlem ging.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hooglandse Kerk

(Bron: www.wikipedia.nl)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sint Pancraskerk Leiden, 1698.

(Afbeelding afkomstig uit de Atlas De Wit, Koninklijke Bibliotheek, beschikbaar via Wikimedia)

 

Bij de Beeldenstorm van 1566 zijn een groot gedeelte van het interieur en de vele kerkschatten verloren gegaan. In 1575 kwam de kerk in protestantse handen en veranderde de naam in Hooglandse Kerk. Door economische malaise en de reformatie kwam de grote verbouwing tot stilstand en bleef een onevenwichtig, maar markant kerkgebouw achter. Tijdens het beleg van Leiden werd de kerk opslagplaats voor graan, maar in de 17e eeuw kreeg ze opnieuw een religieuze en maatschappelijke rol in de samenleving. Als gevolg daarvan werden er huizen tegen de kerk aangebouwd, werd er weer in de kerk begraven en vonden er veranderingen plaats aan het interieur. Uit deze periode dateren de kansel, de tochtportalen en de banken in de zijbeuken. Door de ramp met het kruitschip in 1807, economische teruggang en de gestage afname van de bevolking, was de kerk in het midden van de 19e eeuw verworden tot een bouwvallig gebouw en werd sloop overwogen. Uiteindelijk komt het niet zover en vinden er in de volgende eeuwen diverse restauraties plaats.
In de Hooglandse kerk bevinden zich drie orgels. Het grote pijporgel stamt uit 1565 en werd gebouwd door Peter Jansz. de Swart. Oorspronkelijk hing het aan de oostkant van de kerk, maar later werd het verplaatst naar de torenwand. Bij diverse restauraties werd het aangepast en uitgebreid, maar de meeste van deze veranderingenzijn bij de restauratie van 1980 ongedaan gemaakt. Hierdoor is het orgel weer geschikt voor het spelen van oude kerkmuziek. Om ook modernere kerk- en koormuziek te kunnen spelen, werd in 2007 een orgel overgenomen uit de op de nominatie voor sloop staande Sint Mark’s Church in Liverpool. Het derde orgel, een klein kabinetorgel, is afkomstig uit het Heilige Geest Weeshuis in Leiden, het werd in 1959 door de regenten van het weeshuis geschonken aan de kerk. De bouwer is onbekend.


In de kerk zijn een aantal fraaie graven te vinden. Zo is er een rijk versierde grafsteen die eraan herinnert dat Justinus van Nassau, een bastaardzoon van Willem van Oranje en Anna de Merode, in de kerk werd begraven. Een ander rijk versierd graf is de laatste rustplaats van een middeleeuwse kanunnik. Een epitaaf (memoriesteen) is een herinnering aan het feit dat de Leidse burgemeester Pieter van der Werff in 1604 in de kerk werd begraven. Andere bezienswaardigheden in de kerk zijn de preekstoel op een zandstenen voet (1632)en een fragment van het St Pietersaltaar. Het nog werkende uurwerk dat in 2003 uit de toren naar beneden gehaald werd en in de kerk werd geplaatst, dateert uit 1607. Oorspronkelijk was het een uurwerk met spillegang en waag, dat later werd vervagen door een slingeruurwerk.

 

 

In de Leidse periode speelde De Hooglandse kerk een belangrijke rol in het leven van de familie Kralt. In 1667 werd Anna van der Laan, de oudmoeder van Aldert Kralt, de dochter van Dirk van der Laan en Geertgen de Jonghe, in deze kerk gedoopt. Zeven van haar 13 broers en zussen zijn eveneens in deze kerk gedoopt: Sara (1659), Cornelis (1660), Joris (1662), Cornelis (1665), Cornelis (1671), Anna (1672) en Joris (1677). Drie van de 6 kinderen van Anna werden ook in deze kerk gedoopt: Jan Kral (1704, de overgrootvader van Aldert Kral (1762), Geertje Kral (1798) en Jacob Kral (1714). De jongste dochter van Jan Kral ( 1704), Trijntje (1750), werd in 1750 in deze kerk gedoopt.

 


Bronnen:
- Karstens, H., Plicht, van de, E, Smit, C., Veenman, J. (2015). Zeven Eeuwen Hooglandse Kerk. De Kathedraal van het Licht.
- Leverland, B.N., (?). Het Kapittel van St. Pancras te Leiden. http://www.oudleiden.nl/pdf1/1966_08.pdf
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooglandse_Kerk

Maak jouw eigen website met JouwWeb