Herkomst en overlijden Dirck van der Laen  en Geertje de Jonghe

 

Dirck Jorisse van der Laen

Dirck van der Laen werd waarschijnlijk geboren in Den Haag. Zijn vader Joris was ‘schipper op een jachtschuijt van Den Hage op Leijden’. De naam van zijn moeder is niet bekend. Uit de namen die Dirck en Geertje aan hun kinderen gaven, blijkt echter dat er werd vernoemd. Daaruit kan worden afgeleid dat de naam van Dircks moeder mogelijk Johanna was. Zij moet zijn overleden voor 1635, want in dat jaar huwt zijn vader Joris Jacobszoon van der Laen in ’s-Gravenhage met Maritgen Cornelisdochter Tetroo.

Op 5 december 1651 komen de nakomelingen van Joris van der Laen en de kinderen van Cornelis Tetroo bij de notaris. Er wordt er een document opgesteld over de verdeling van de boedel van Joris en Maritgen. Dirck en zijn broers Arij en Jan en zijn zus Willemijn zijn volwassen (in die tijd 25 jaar), waaruit kan worden afgeleid dat ze voor 1626 geboren  zijn. De jongste twee kinderen, Helena en Pieter zijn nog minderjarig. Aangezien haar broers en zussen aanspraak maken op een gedeelte van de nalatenschap, mag worden aangenomen dat Maritgen Cornelisdochter geen nakomelingen heeft. 

Dat Dirck Jorisse van der Laan uit Delft dezelfde persoon is als de Dirck Jorisse van der Laan uit Leiden, blijkt uit een tweetal documenten: (1) De scheidingsakte van de boedel van Cornelia van der Beeck (een tante van Josijntje) uit 1655 en (2) de huwelijksakte van Dirck en Geertje uit 1656.

 

Geertje Cornelisse de Jonghe

Waar en wanneer Geertje de Jonghe is geboren, is niet bekend. Volgens de huwelijksakte woont haar moeder, Sara Jans, in Oegstgeest. In de doop-, trouw- en begraafboeken van dit dorp is echter geen informatie te vinden over Cornelis de Jonghe en Sara Jans. Ook is geen informatie gevonden over eventuele broers of zussen.  

 

Overlijden

Registratie van het begraven van Dirck van der Laen in de Pancras Kerck in Leiden. 

 

Geertje de Jonghe overleed in 1687 en werd tussen 12 en 19 april van dat jaar begraven in de Pieterskerk in Leiden. Dirck van der Laen stierf in 1692 en werd begraven in de Leidse Pancraskerk (nu de Hooglandse Kerk).

Uit de weinige gegevens die over hun leven bewaard zijn gebleven, komt het beeld naar voren van hardwerkende  mensen die zich in een turbulent leven staande wisten te houden en zich niet lieten ontmoedigen door tegenslagen. Hun enige nakomelinge is dochter Anna (1674). Het feit dat ze de meeste van hun kinderen overleefden, heeft hen ongetwijfeld veel verdriet gedaan. Ze hebben niet kunnen vermoeden dat ze enkele eeuwen later meer dan duizend nakomelingen zouden hebben.

 

Registratie van het begraven  van Geertje de Jonghe: 'De vrouw van Dirck van der Laen op de hoeck van de Wolsteegh.'

 

 

Bronnen

De gegevens uit doop-, trouw- en begraafboeken van Delft, Den Haag en Leiden zijn afkomstig uit de

databases van het Stadsarchief Delft, het Archief Erfgoed Leiden en Omstreken en de site www.familysearch.org

 

Gegevens betreffende het beroep van Joris van der Laen

Gemeente archief Den Haag, Notarieel Archief notaris Pieter van Groenevelt, invnr. 96, folio 5

 

Boedelscheiding Cornelia van Beeck

Stadsarchief Delft, Oud Notarieel Archief, Invnr:161.2113G, Notaris: Johannes Ranck (1652-1685), (On)roerend goed: Leiden, Hoogewoert (Roos): huis

 

Boedelscheiding Joris van der Laen en Maritgen Tetroo

Gemeente archief Den Haag, Notarieel Archief notaris Pieter van Groenevelt, invnr. 96, folio 5

Maak jouw eigen website met JouwWeb